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Question 

Michael Smith is a men’s basketball student-athlete at Compliance University. During the Saturday 

afternoon game, Michael scored 26 points, 9 assists, and 1 block against one of the best schools in 

the conference. The head coach would like to give Michael the game ball for his 

great performance in the game. Would this be permissible for the head coach to do?  

                   Answer 

Yes, this would be permissible for the head coach to do.  

NCAA Staff Interpretation (9/3/13), Recognition of Accomplishments in a Particular Contest or 

Event, states that an institution may provide a memento of nominal value (e.g., game ball, t-shirt, 

hat, etc.), which may not include cash or cash equivalents, to a student-athlete in recognition of an 

accomplishment in a particular contest or event as a benefit incidental to participation.  

[References: 16.1.4 (types of awards, awarding agencies, maximum value and numbers of awards) 

and a staff interpretation (11/27/96, item a), which has been archived]  
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Counting Contacts and Evaluations  (NCAA Bylaw 13.1.5.5) 

Evaluations that occur during the academic year count against the permissible number of recruiting opportunities, 

except for evaluations that occur on the same day as a permissible contact.  Outside of the academic year, evalua-

tions do not count against the annual number of recruiting opportunities. Contacts that occur with a prospective stu-

dent-athlete count against the permissible number of total recruiting opportunities regardless of the time period (e.g., 

academic year or outside the academic year). All contacts and evaluations are subject to recruiting calendar re-

strictions. (Revised: 10/30/12)  

Prospective Student-Athlete's Educational Institution  (NCAA Bylaw 13.1.6.1) 

Any staff member desiring to contact a prospective student-athlete at the prospective student-athlete's high school, 

preparatory school or two-year college first shall obtain permission for such contact from that institution's executive 

officer (or the executive officer's authorized representative). Contact may be made only when such permission is 

granted and, in basketball, may not be made during the time of the day when classes are in session. Institutions also 

are bound by this provision when recruiting international prospective student-athletes. [D] (Revised: 8/5/04, 

10/27/11 effective 8/1/12, 1/19/13 effective 8/1/13)  

 

Question 

The Compliance University Volleyball team is hosting  on their campus two teams this weekend. The schedule is: 

Compliance University will play Team A Friday night 

Team A will play Team B on Saturday afternoon 

Compliance University will play Team B Sunday afternoon. 

The Compliance University coaches would like to scout during Saturday’s game. Is this permissible? 

 

Answer 

Yes, NCAA Staff Interpretation- On-Campus, In-Person Scouting of Opponents (I) Date Published: September 9, 2013  

The academic and membership affairs staff confirmed that the prohibition against off-campus, in-person scouting of oppo-

nents is not applicable to an institution's coaching staff in a situation in which a competition involving a future opponent 

occurs on the coaching staff's campus. 

[References: NCAA Bylaw 11.6.1 (off-campus, in-person scouting prohibition; staff interpretation (09/15/10), which is archived; and 

official interpretation (12/12/94, Item No. 18), which is archived] 
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Enrolled Student Tryouts (I) 

Date Published: September 4, 2013  

Item Ref: 1  

Educational Column: 

NCAA Division I institutions should note that a tryout of an enrolled student may occur, provided the student is 

eligible for practice and the tryout involves activities that are permissible at the time they occur. The following 

questions and answers are intended to assist the membership as it relates to the specific parameters for enrolled 

student tryouts during and outside the playing and practice season. In addition, other opportunities to observe 

enrolled students are noted. 

Question No. 1: Does a student need to be certified as eligible for practice to engage in a tryout? 

Answer: The student must be registered as a full-time degree-seeking student, or meet a legislated exception, and 

be otherwise eligible to engage in countable athletically related activities. However, to the extent that eligibility 

has not been determined (e.g., the student has not registered with the NCAA Eligibility Center, a final Eligibility 

Center initial-eligibility determination has not been rendered, the student is a two-year college transfer) the student 

may still engage in countable athletically related activities for a 45-day period while certification is pending. This 

45-day period would not be applicable for a student who is clearly ineligible (e.g., a freshman student who has 

never taken the SAT or ACT) and only one temporary certification period is available per student. 

Question No. 2: Does a student need to fill out the Drug-Testing Consent Form and be added to the squad list to 

engage in a tryout? 

Answer: A student who is trying out for a team is not required to fill out the Drug-Testing Consent Form and the 

institution is not required to add such a student to the squad list form for 14 days from the first date the student 

engages in countable athletically related activities or until the institution's first competition, whichever occurs 

earlier. 

Question No. 3: What types of activities may a student engage in as part of the tryout? 

Answer: The student may engage in any activities in which it would be permissible for student-athletes to engage, 

subject to the same in-season or out-of-season weekly and daily hour limitations applicable to student-athletes. For 

purposes of skill-related instruction restrictions, each student involved in the activity must be included in the limit 

of four participants, if applicable. 

Question No. 4: May a tryout be advertised? May it be viewed by the general public? 

Answer: A tryout may be advertised unless it occurs outside of the playing and practice season and will include 

skill-related instruction in addition to conditioning activities. Skill-related instruction outside of the playing and 

practice season may not be publicized or conducted in view of the general public. 

Question No. 5: Are there other observation opportunities or restrictions for the coaching staff? 

Answer: NCAA playing and practice session legislation does not preclude a coach from attending or observing 

organized competition involving enrolled students and/or student-athletes, provided the coach does not direct or 

supervise the organized activity. 

However, a coach is not permitted to observe enrolled students or student-athletes in nonorganized sport-specific 

competition (e.g., "pick-up" basketball games) outside the playing season. 

[References: NCAA Division I Bylaws 12.1.1.1.3.1 (temporary certification), 14.1.4.3 (exception -- 14-day grace period), 14.3.5.1 

(participation prior to certification), 14.5.4.5.7 (participation prior to certification), 17.02.1.1 (countable athletically related 

activities), 17.02.12 (tryouts -- enrolled students), and 17.1.6 (time limits for athletically related activities); and staff interpretations 

(02/04/04, Item No. 1 and 04/26/13, Item No. c)] 
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NCAA Bylaw 13.14.3.2 Sports Other Than Basketball and Football 

In sports other than basketball and football, an institution may subscribe to a recruiting or scouting service involving prospective 

student-athletes, provided the service is made available to all institutions desiring to subscribe and at the same fee rate for all sub-

scribers.  The service must also provide information regarding each prospective student-athlete in a standardized format that en-

sures consistent distribution to all subscribers. (Live or individualized oral reports do not satisfy this requirement.) An institution is 

permitted to subscribe to a service that provides scholastic and/or nonscholastic video. The institution may not contract with a ser-

vice in advance to have a particular contest recorded or provided. [D] (Adopted: 1/14/12, Revised: 7/26/12)  

NCAA Bylaw 13.14.3.3 Subscription Limited to Approved Services -- Basketball and Football  

In basketball and football, an institution shall not subscribe to a recruiting or scouting service unless the service has been approved 

by the NCAA pursuant to an annual approval process. [D] (Adopted: 1/14/12 effective 6/1/12)  

NCAA Official Interpretation 

Subscription to Recruiting or Scouting Services that Provide Oral Reports Related to Prospective Student-

Athletes (I) 

Date Published: September 20, 2013  

Item Ref: 1  

The committee confirmed that an institution is not permitted to subscribe to a recruiting or scouting service that provides oral re-

ports related to prospective student-athletes regardless of whether the service also disseminates information related to prospective 

student-athletes in any other manner (e.g., published reports, online profiles, video, etc.). 

[References: NCAA Division I Bylaws 13.14.3 (recruiting or scouting services), 14.13.1 (basketball and football), 13.14.3.1.1 (video-only ser-

vices), 14.13.3.2 (sports other than basketball and football) and 13.14.3.3 (subscription limited to approved services – basketball and football)]

NCAA Staff Interpretation 

Use of Service or Software that Converts Electronic Mail into a Text Message -- Sports Other Than Basketball (I) 

Date Published: September 9, 2013  

Item Ref: b  

Interpretation: 

The academic and membership affairs staff confirmed that, in sports other than basketball, it is not permissible for institutional 

staff members to use a service or software that converts electronic mail (e.g., email) sent by an institutional staff member into a 

text message when received by the prospective student-athlete. 

[References: NCAA Division I Bylaws 13.4.1.2 (electronic transmissions) and 13.4.1.2.1 (exception -- basketball); and an official interpretation 

(7/11/07, Item No. 2) which has been archived] 
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October Recruiting Calendars 

 

 

Colonial Athletic Association 

 

 

Contact Period 
Quiet Period 

MBB– Recruiting Period 

Evaluation Period 

Softball– In those states that play high school 

softball season in the fall, evaluations shall 

be permissible during those seasons, except 

during dead periods.  

MLA– Contact 

period/ No 

evaluations 

 

Note: This is a color coded visual of the recruiting calendars, please consider this when printing. 
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Cross Country/Track &Field 

Sun Mo Tue We Th Fri Sat 

  1 2 3 4 5 

6 7 8 9 10 11 12 
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20 21 22 23 24 25 26 

27 28 29 30 31   

Women’s Volleyball 

Sun Mo Tue We Th Fri Sat 

  1 2 3 4 5 

6 7 8 9 10 11 12 

13 14 15 16 17 18 19 

20 21 22 23 24 25 26 

27 28 29 30 31   

Baseball 

Sun Mo Tue We Th Fri Sat 

  1 2 3 4 5 

6 7 8 9 10 11 12 

13 14 15 16 17 18 19 

20 21 22 23 24 25 26 

27 28 29 30 31   

Softball 

Sun Mo Tue We Th Fri Sat 

  1 2 3 4 5 

6 7 8 9 10 11 12 

13 14 15 16 17 18 19 

20 21 22 23 24 25 26 

27 28 29 30 31   

Women’s Basketball 

Sun Mo Tue We Th Fri Sat 

  1 2 3 4 5 

6 7 8 9 10 11 12 

13 14 15 16 17 18 19 

20 21 22 23 24 25 26 

27 28 29 30 31   

Men’s Basketball 

Sun Mo Tue We Th Fri Sat 

  1 2 3 4 5 

6 7 8 9 10 11 12 

13 14 15 16 17 18 19 

20 21 22 23 24 25 26 

27 28 29 30 31   

Women’s Lacrosse 

Sun Mo Tue We Th Fri Sat 

  1 2 3 4 5 

6 7 8 9 10 11 12 

13 14 15 16 17 18 19 

20 21 22 23 24 25 26 

27 28 29 30 31   

Men’s Lacrosse 

Sun Mo Tue We Th Fri Sat 

  1 2 3 4 5 

6 7 8 9 10 11 12 

13 14 15 16 17 18 19 

20 21 22 23 24 25 26 

27 28 29 30 31   


